Jsme vinařství Dva duby.
A od roku 2007 produkujeme striktně terroirová vína z Dolních Kounic.
Co je to terroir? A proč je právě ten kounický tak výjimečný?
Hospodaříme na 6 hektarech starých vinic (průměrný věk je 45 let) ve viničních tratích Karlov, Šibeniční hora a Nová města.
Všechny naše vinice jsou situovány na unikátním podloží, na 650 milionů let staré skále, sopečné (správně řečeno spíše magmatické) vyvřelině, granodioritu.
Keře vinné révy rostoucí na skále fungují jinak než keře rostoucí na úrodné půdě. Musí budovat hluboký kořenový systém, aby získaly dostatek vody a živin.
Musí bojovat o život. Dávají méně hroznů, ale takové hrozny jsou pak chuťově intenzivnější, komplexnější a jsou výjimečné. Hrozny jsou obrazem místa původu, obrazem vinice a víno se rodí z hroznů.
Proto jsou Dolní Kounice velký a silný terroir.
Velký a silný terroir je ale jen základ.
Prací ve vinici (a následně pak i ve sklepě) lze terroir zachovat. Ale bohužel i silný terroir lze nešetrnou prací zničit.
Proto ve vinicích používáme pouze bio a biodynamické preparáty a postupy.
Nepoužíváme žádná hnojiva.
Pracujeme s půdou, budujeme funkční ekosystém.
A jdeme v tomto až na hranu, protože jen réva, kterou donutíme tvořit hluboký a bohatý kořenový systém, produkuje hrozny, které jsou plnohodnotným obrazem místa původu, vinice.
A stejný princip fungování pak máme i při výrobě vína.
Nespěcháme, vína dostávají veškerý potřebný čas na to, aby se mohla vyvíjet a v klidu dozrávat, bez urychlování a bez zbytečných zásahů a aditiv.
To vše lze vlastně zjednodušit do následující dvojice vět:
Jen velký terroir plodí velká vína.
Jen starý a živý vinohrad umí ukázat terroir v jeho plné kráse a síle.
A proto je našim mottem: